søndag den 9. juni 2013

Timur Vermes: Han er tilbage, 2013

En dag vågner Adolf Hitler op på en bænk i Berlin i sin uniform, temmelig forvirret og stinkende af den petroleum, som egentlig skulle have brændt ham af sammen med Eva Braun efter deres selvmord. Han får tumlet sig over til en aviskiosk og besvimer, da han ser datoen for dagens avis: 30. august 2011.
Den flinke tyrkiske kioskejer tror, at den fortumlede mand er skuespiller og Hitler-imitator, og udover at tage sig pænt af ham giver han også et tip til nogle TV-folk. Han får da også hurtigt debut i et show, hvor han skal imitere Føreren, hvilket jo bestemt ikke falder ham svært. Successen er hjemme - så meget så han selvfølgelig hurtigt får sit eget show i en kulisse inspireret af førerhovedkvarteret Wolfschänze. Og så er Hitler tilbage i "førertrøjen" - indtil videre i medierne.
Man skal nok være tysker for at goutere Han er tilbage fuldt ud. Der er en del af de offentlige personer i bogen, som står lidt uklart for mig, men det er alligevel en meget underholdende satire over Tyskland i dag fra jegfortælleren Adolf Hitler. Der bliver delt hug ud til højre og venstre, og meget rammer drøjt og hårdt. Ikke mindst medieverdenens skabelse af "personligheder" og de tyske politiske partier får, så hatten passer. Og det er uhyggeligt. Men der er også plads til satire over mobiltelefoni, det at samle hundelort op, Oktoberfesten i München, morgen-TV og dagens nynazister blandt meget andet.
Det er selvfølgelig farligt at lave en roman med Hitler som jegfortæller. Og det har forfatteren Timur Vermes da også fået at mærke. Her er sårene efter nazismen ikke lægt, og det er ikke rart at få dem kradset op endnu engang. Endda ved at gøre nazimen til en vittighed og ved at menneskeliggøre Hitler som det fra kritisk side bliver påstået.
Jeg er ikke enig. Han er tilbage giver mig ikke mere sympati for Hitler end f.eks filmen Der Untergang gjorde det. Det er det moderne Tyskland, bogen handler om, og ikke Hitler og nazismens gerninger, der tages op til revision i bogen.
Min konklusion er, at Han er tilbage er en glimrende og modig satire over Tyskland, men også lignende samfunds mekanismer indenfor politik og medier. Fint skrevet og flot gennemført. En bog der skal læses, om ikke andet så for at tage stilling til den!
(Tiderne Skifter, 369 sider. Oversat af Hanne Lund fra tysk: Er ist wieder da, 2012)
**** 
Se bogens bagside

Se mere om bogen på Litteratursiden
Lån bogen på bibliotek.dk
Læs anmeldelse fra Politiken
Hør udsendelsen Skønlitteratur på P1 fra d. 29. maj 2013. En stor del af udsendelsen handler om bogen.

2 kommentarer:

  1. Bogen lyder bestemt interessant. Det er noget af et projekt, forfatteren har kastet sig ud i, for selvom krigen efterhånden ligger mange år tilbage, så er det stadig et kapitel af verdenshistorien, som mange gerne vil glemme.

    SvarSlet
  2. Ja, læs den endelig. Den er det værd - ikke mindst for sit nutidsbillede.
    Hitler var en figur som tilpassede den virkelighed, som han befandt sig i i 1930'erne - og i denne bog gør han det igen. Så hvordan ville Hitler have set ud i dag, det er dét "Han er tilbage" handler om.

    SvarSlet