onsdag den 19. december 2012

Eugen Ruge: I tider med aftagende lys, 2012

1. oktober 1989 fylder Oldefar Wilhelm halvfems år. Han har været med gennem hele det tyske kommunistiske partis historie og synger stadig de gamle stalinistiske sange, men nu lakker det mod enden for Wilhelm - og for drømmen om kommunismen. Wilhelm og Charlottes søn Kurt nærmer sig halvfjerds og kan på dette sene tidspunkt i DDR's historie godt diskutere begåede fejltagelser men har stadig troen på socialismen. Kurts og Irinas søn Alexander derimod er her i '89 allerede flygtet til Vesten, mens Alexanders søn Markus nogle år senere ryger hash og tager ecstacy og vil skide på det hele i det genforenede Tyskland...
I tider med skiftende lys er en af den slags bøger, der bare vokser og vokser, jo længere man kommer ind i den. Persongalleriet falder på plads, ikke mindst i DDR-symbolikken, og kronologien bliver tydeligere efterhånden i de tidsspringende kapitler.Nu lyder det i resuméet af bogen som om, det udelukkende er familiens mænds historie, men både Oldemor Charlotte, bedstemor Irina og hendes mor har væsentlige stemmer i beretningerne, der spænder fra 1952 til 2001.
Det er en fantastisk historie Eugen Ruge har fået skrevet sammen om en families og igennem den hele DDR's historie. Sammen med Clemens Meyers Dengang vi drømte fra 2009 det bedste Wendelitteratur jeg har læst.
Jeg må have alle fem stjerner på banen til dette velskrevne, dybe og til tider ret morsomme epos over en epoke i Tysklands og Europas historie.
*****
(Batzer & Co, 432 sider. Udgivet 8. november 2012. Oversat af Jacob Jonia fra tysk: In Zeiten des abnehmenden Lichts, 2011)
Lån bogen bibliotek.dk
Læs anmeldelser fra Politiken og Information
Hør udsendelsen DDR og det der var fra 21. november 2012 fra programmet Skønlitteratur på P1
Læs kronik af Eugen Ruge, trykt i Politiken 9. december 2012 med titlen Det er vores livsduelighed, som er i krise

Ingen kommentarer:

Send en kommentar