torsdag den 26. maj 2011

Morten Brask: William Sidis' perfekte liv, 2011

William Sidis holdt virkelig som 11-årig i 1910 foredrag i Mathematical Society på Harvard om "Størrelser i den fjerde dimension" med efterfølgende spørgsmål og stående ovationer! Og William Sidis blev faktisk optaget som den yngste studerende på Harvard samme år, og blev anholdt under en socialistisk demonstration i 1919, idømt 18 måneders fængsel der blev erstattet med tvangsindlæggelse på hans fars psykiatriske hospital, og døde virkelig som glemt og fattig i 1944.
Morten Brask har skrevet en glimrende biografisk roman om William James Sidis' liv mellem 1898 og 1944. Han har taget tre hovedpunkter ud: Hans barndom og ungdom, hans engagement i den socialistiske bevægelse og ikke mindst (ærbare) forelskelse i Martha ca. 1919 og hans sidste leveår 1944. De tre pejlepunkter giver et fremragende portræt af drengen, som aldrig rigtig fik lov til at være dreng, ikke mindst pga sin far, som pacede hans intellektuelle udvikling i stedet for at acceptere, at William også var barn. Træning i sociale kompetencer blev skrottet for faderens ambitioner pga Williams overdådige akademiske evner. En rendyrkelse af et Asperger syndrom i ekstrem grad! Hver gang William snuste til resten af menneskelivet end det universitære, blev han bragt tilbage i folden.
William Sidis 11 år, 1910
Det er en smuk og en flot skrevet bog, som Morten Brask har meget ære af. Veldisponeret, velskrevet, tydelig i sit sigte uden at blive firkantet, og et stærk personportræt af et på mange måder forsømt barn, som i kraft af sine ekstraordinære evner skulle opfylde nogle forældreambitioner uden forældrenes hensyn til Williams udvikling til et helt menneske. Han blev til geniet Sidis - og ikke mennesket William. Og med ulykkelig udgang.
Skulderklap til Brask for at give Sidis et nuanceret liv i William Sidis' perfekte liv. En af forårets rigtig gode danske skønlitterære bøger, og meget anderledes end forårets andre gode danske bøger.
****
(Politikens Forlag, 269 sider)
Se mere om William Sidis på sidis.net

Ingen kommentarer:

Send en kommentar